fbpx
Penjilidan Buku (Book Binding)
Home » Style  »  Penjilidan Buku (Book Binding)
Penjilidan Buku (Book Binding)
Sebab utama menggunakan kulit kerana ia tidak akan rosak dan proses penuaannya menjadikan ia personal dan unik.

Book Binding

Ikatan kulit berkait rapat dengan sejarah buku dan penjilidan buku, kerana sejak zaman dahulu ia merupakan salah satu kaedah penjilidan yang telah digunakan dalam sejarah penjilidan buku.

Kulit mempunyai sejarah yang panjang dalam tradisi penjilidan buku Barat. Salah satu buku berjilid kulit tertua yang masih ada di dunia ialah Perpustakaan Nag Hammadi, yang terdiri daripada 13 kod papirus Koptik yang dijilid dalam kulit, berasal dari abad ke-3 dan ke-4.

Asal-usul pengikatan kulit sebagai kaedah menyatukan halaman buku mungkin boleh didapati dalam alasan praktikal.

Dalam beberapa bentuk penjilidan buku Barat yang terawal, sebuah buku terdiri daripada halaman longgar yang diliputi oleh papan kayu. Papan ini berfungsi untuk melindungi halaman dalam dan penambahan engsel tali kulit memudahkan susunan ini.

Lama kelamaan, engsel kulit mengembang menjadi penutup untuk keseluruhan permukaan kayu. Permukaan kulit secara semula jadi mengundang hiasan, dan akhirnya menjadi ekspresi kraf penjilid buku yang kita kenali hari ini.

Sebab utama kelaziman pengikatan kulit mungkin adalah praktikalnya.

Kulit haiwan yang disediakan dengan betul adalah sangat teguh, menahan perubahan suhu, kelembapan dan pelbagai penghinaan yang boleh ditimbulkan oleh masa dan penggunaan, kekal lembut dan utuh lama selepas bahan lain mengalami penuaan dan haus.

Sehingga hari ini, Parlimen British merekodkan undang-undangnya pada vellum, permukaan tulisan tradisional kulit haiwan yang halus. Walaupun kos amalan tidak bergaya ini, kerajaan British telah menentang cadangan pemotongan kos kerana ketahanan vellum.

Sebab utama saya menggunakan kulit kerana ia tidak pernah menjadi reput, koyak dan rosak. Malah proses penuaannya menjadikan ia lebih personal dan unik.
- Penulis

Kertas arkib bebas asid bertahan kira-kira 200 tahun, manakala vellum mempunyai jangka hayat 5,000 tahun.

Selain daripada ketahanannya, bulu haiwan kekal sebagai bahan yang banyak. Penternakan haiwan domestik menghasilkan sejumlah besar bulu, dan kulit mana-mana haiwan yang diternak di rumah telah digunakan pada satu masa atau yang lain dalam mengikat kulit.

Kulit bukan satu-satunya bahan yang telah digunakan dalam mengikat kulit, tetapi ia pastinya salah satu yang paling biasa. Walau bagaimanapun, dalam penggunaan biasa itu, terdapat pelbagai jenis dalam kedua-dua jenis kulit yang digunakan dan kaedah penyediaan dan hiasan.

Sehingga awal abad ke-19, buku diterbitkan dengan penjilidan yang disediakan oleh penjual buku atau dengan penjilidan sementara yang kemudiannya digantikan oleh penjilid buku profesional.

Pengikatan terakhir ditentukan oleh citarasa pemilik buku dan kemahiran penjilid buku. Oleh itu, tidak semestinya ada penjilidan yang dikaitkan dengan buku antik.

Walaupun banyak pengikatan bersejarah cenderung untuk berkongsi ciri dan motif yang serupa, banyak ketukangan individu juga turut dimainkan.

Pengikat buku yang paling berjaya akan menandatangani kerja mereka dengan menambahkan setem kecil dengan nama mereka, biasanya ditambahkan secara halus pada tepi bahagian dalam kepala tulang belakang. Ikatan yang ditandatangani selalunya sangat diidamkan dalam pasaran pengumpul.